Menu
A+ A A-

Τους Ευρωπαίους εταίρους του προγράμματος της ΠΜΚ «Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου» υποδέχθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης

Tους Ευρωπαίους εταίρους του προγράμματος  «Πολιτιστικές Διαδρομές ως Επενδύσεις για Ανάπτυξη και Απασχόληση – Cult–RinG» στο οποίο συμμετέχει η ΠΚΜ, υποδέχθηκε την Τρίτη 20η Ιουνίου, στο «Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο» της Βέροιας, ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ. Κώστας Καλαϊτζίδης. Το πρόγραμμα του υλοποιεί η ΠΚΜ είναι αφιερωμένο στα «Βήματα του Αποστόλου Παύλου». Εκπρόσωποι  περιφερειών της Ιταλίας, Σουηδίας, Πολωνίας, Πορτογαλίας, Κύπρου και Βελγίου, είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο Βήμα του Αποστόλου Παύλου στη Βέροια και στην πρωτεύουσα της αρχαίας Μακεδονίας, τις Αιγές. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο αντιδήμαρχος Βέροιας κ. Λυκοστράτης, η περ. σύμβουλος κα. Καρατζιούλα και στελέχη της ΠΚΜ.  Ο κ. Καλαϊτζίδης στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο του Αποστόλου Παύλου στην χριστιανική Ευρώπη, ενώ επεσήμανε ότι η Βέροια αποτελεί  θρησκευτικό και πολιτισμικό «χωνευτήρι» τριών θρησκειών. Ο κ. αντιπεριφερειάρχης τόνισε στους  Ευρωπαίους εταίρους την βεβαιότητα του ότι θα αποτελέσουν, επιστρέφοντας στις χώρες τους, πρεσβευτές της ελληνικότητας της Μακεδονίας μας. .«Κατά την επίσκεψη σας στους βασιλικούς τάφους των Αιγών, στο ανάκτορο του Βασιλέως Φιλίππου του Β΄ και στο νέο Μουσείο που αναγείρεται στην περιοχή, με την άοκνη βοήθεια της ΠΚΜ και του Απόστολου Τζιτζικώστα, είμαι βέβαιος ότι θα παρατηρήσετε πως όλες οι επιγραφές  είναι γραμμένες στα ελληνικά. Και όλες οι σωζόμενες ιστορικές μαρτυρίες αναφέρουν ότι ο Αλέξανδρος και οι Μακεδόνες του είναι Έλληνες, όπως Έλληνες είναι και αυτοί που κατοικούν σε τούτο τον τόπο» είπε χαρακτηριστικά. Ακολούθησε η τοποθέτηση των εταίρων για το δικό τους βίωμα αναφορικά με τον Απόστολο Παύλο, ενώ στην σύνδεση του οίνου με τον χριστιανισμό αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του ΒΑΕΝΙ κ. Σπανέλης.

 

Ακολουθεί ο χαιρετισμός του κ.  αντιπεριφερειάρχη

 

 

 

,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Με χαρά σας υποδεχόμαστε σήμερα εδώ στη Βέροια του πολιτισμού, στον τόπο όπου λίγες δεκάδες μέτρα από εδώ μίλησε στους πολίτες της ο Απόστολος των Εθνών Παύλος, δυο χιλιάδες χρόνια πριν, ανάβοντας την σπίθα της χριστιανοσύνης στην Ευρώπη, η οποία εξελίχθηκε σε μια τεράστια πυρκαγιά Μαρτύρων Αγίων στους κατά καιρούς διωγμούς που υπέστησαν και υπομένουν ακόμη στο όνομα του Τριαδικού Θεού.

Σας υποδεχόμαστε επίσης στη Βέροια που αποτέλεσε πολιτισμικό κ αι θρησκευτικό  χωνευτήρι  Xριστιανών, Εβραίων και Mωαμεθανών, το οποίο μαρτυρούν τα μνημεία που βρίσκονται στην πόλη.

Και βέβαια σας υποδεχόμαστε εδώ στην γη της Μακεδονίας, όπου ο Μέγιστος της Οικουμένης Αλέξανδρος ξεκίνησε από τις Αιγές, διδάχθηκε από τον Αριστοτέλη στη Μίεζα, για να «κατακτήσει» πολιτισμικά τα πέρατα του τότε γνωστού κόσμου.

Κατά την επίσκεψη σας στους βασιλικούς τάφους των Αιγών, στο ανάκτορο του Βασιλέως Φιλίππου του Β΄και στο νέο Μουσείο που αναγείρεται στην περιοχή, με την άοκνη βοήθεια της ΠΚΜ και του Απόστολου Τζιτζικώστα, είμαι βέβαιος ότι θα παρατηρήσετε πως όλες οι επιγραφές  είναι γραμμένες στα ελληνικά. Και όλες οι σωζόμενες ιστορικές μαρτυρίες αναφέρουν ότι ο Αλέξανδρος και οι Μακεδόνες του είναι Έλληνες, όπως Έλληνες είναι και αυτοί που κατοικούν σε τούτο τον τόπο.

Καλή παραμονή στον τόπο μας, θεωρώντας βέβαιο ότι θα αποτελέσετε, με την επιστροφή στις χώρες σας,  τους πρεσβευτές των όσων σας ανέφερα προηγουμένως, αποτρέποντας την επιχειρούμενη παραχάραξη της ιστορίας από τους τυμβωρύχους βόρειους γείτονες μας.

Καλώς ήλθατε.

Read more...

Τον πρωταθλητή του «Πανημαθιακού» Δημήτρη Πρελορέντζο τίμησε ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης

 

Το νεαρό πρωταθλητή του «Πανημαθιακού» στο καράτε, Δημήτρη Πρελορέντζο, τίμησε για την προσφορά του στην Ημαθία ,την Τρίτη 20η Ιουνίου, ο αντιπεριφερειάρχης  κ. Κώστας Καλαϊτζίδης, παρουσία της περ. συμβούλου κας.  Νίκης Καρατζιούλα. Ο Δημήτρης, ο οποίος συνοδεύονταν από διαιτητή του καράτε σε επίπεδο Ευρώπης κ. Νίκο Πανετσίδη, δέχθηκε για την προσφορά του στο αθλητισμό  της  Ημαθίας και της χώρας μας, την Σάρισα και την Ασπίδα των Μακεδόνων του Μεγάλου Αλεξάνδρου, λίγες βδομάδες πριν αναχωρήσει για την Σαμψούντα, όπου θα συμμετάσχει με την Ελληνική Ομοσπονδία Αθλητισμού Κωφών, στους 23ους  Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών.  «Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την περιφερειακή μας ενότητα να διαθέτει αθλητές με ικανότητες και ήθος, όπως ο Δημήτρης Πρελορέντζος. Του εύχομαι να μας κάνει περήφανους στους  Deafolympics. Το ίδιο εύχομαι και στον «Πανημαθιακό» να συνεχίσει να βγάζει πρωταθλητές και πάνω από όλα ολοκληρωμένα άτομα με άριστο χαρακτήρα» τόνισε ο κ. αντιπεριφερειάρχης.
 
Read more...

Πρόσκληση της Π.Ε Ημαθίας για την συμμετοχή εκθετών στην Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών ANUGA 2017 της Κολωνίας, στον χώρο της ΠΚΜ

Η Π.Ε Ημαθίας, στο πλαίσιο της πολιτικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την προβολή και προώθηση των προϊόντων της περιοχής της, προτίθεται να συμμετάσχει στη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών ANUGA 2017 που θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του εκθεσιακού κέντρου στην  Κολωνία (Γερμανία), στον εκθεσιακό χώρο KOELNMESSE, στις 7 με 11 Οκτωβρίου 2017.
Σκοπός της συμμετοχής της Περιφέρειας είναι η επιπρόσθετη αναγνωρισιμότητα και η ανάδειξη των αγροτικών τοπικών ποιοτικών προϊόντων της και η ενίσχυση της εξωστρέφειας και διεύρυνσης των δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον αγροδιατροφικό τομέα.
Η Διεθνής Έκθεση ANUGA πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια και προσελκύει σημαντικούς και εξειδικευμένους επισκέπτες. Αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις Τροφίμων και Ποτών στην Ευρώπη, έχει υψηλή επισκεψιμότητα, προσελκύοντας εισαγωγείς, διανομείς και αγοραστές από όλο τον κόσμο, δίνει την ευκαιρία πρόσβασης στη Γερμανική, την Ευρωπαϊκή, αλλά και τη Διεθνή αγορά και συμβάλει στην ανάπτυξη και ενίσχυση των εξαγωγών και στην στήριξη της αναγνωρισιμότητας των πιστοποιημένων προϊόντων. Είναι αναγνωρισμένο γεγονός στην παγκόσμια βιομηχανία τροφίμων και ποτών και δίνει τον τόνο μελλοντικών εξελίξεων στο χώρο.
Η δυναμική της ξεπερνά τους 7.000 εκθέτες από περισσότερες από 100 χώρες και τους 155.000 εμπορικούς επισκέπτες από περίπου 200 χώρες. Στην Έκθεση προβάλλονται γενικά τρόφιμα, χυμοί, ποτά, αναψυκτικά, φρούτα, αρωματικά φυτά και έλαια, γαλακτοκομικά κ.α.
Η έκθεση φιλοξενεί 10 εξειδικευμένες εμπορικές εκθέσεις του κλάδου τροφίμων- ποτών στουςεξής τομείς και σε αντίστοιχες θεματικές αίθουσες: 1. Fine Food: τρόφιμα γενικά, 2. Frozen Food: κατεψυγμένα προϊόντα, παγωτά, 3. Meat: προϊόντα κρέατος, πουλερικά, κυνήγι, 4. Chilled & Fresh Food: προϊόντα gourmet και delicatessen, ψύξης, ψαρικά, λαχανικά, φρούτα.5. Dairy: γαλακτοκομικά προϊόντα, 6. Βread & Bakery: αρτοσκευάσματα, προϊόντα ζαχαροπλαστικής, 7. Drinks: ποτά, κρασί, αναψυκτικά και χυμοί, 8. Hot Beverages: αφεψήματα, 9. Culinary Concepts: εξοπλισμός για catering και μαζική εστίαση, εξοπλισμός καιυπηρεσίες για την λιανική αγορά και 10. Organic: βιολογικά προϊόντα.
Προκειμένου να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή οργάνωση και συμμετοχή της Περιφέρειας στη συγκεκριμένη έκθεση, παρακαλούμε να ενημερωθούν άμεσα και με κάθε πρόσφορο μέσο οι επιχειρήσεις των Περιφερειακών Ενοτήτων που επιθυμούν να συμμετάσχουν για να προβάλλουν τα προϊόντα τους μέσα από το περίπτερο της Περιφέρειας σε ξεχωριστό stand ανά επιχείρηση.
Λόγω του περιορισμένου αριθμού των stand, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας για την διάθεσή τους λαμβάνοντας υπόψη:
● τον εξαγωγικό χαρακτήρα της επιχείρησης και αν διαθέτει τις απαραίτητες πιστοποιήσεις,
● τη δραστηριότητα της επιχείρησης και κατά πόσο συμβάλλει στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,
● την εκπροσώπηση όσο το δυνατό περισσότερων Περιφερειακών ενοτήτων της ΠΚΜ,
● τους εκθέτες οι οποίοι δεν έχουν ξανασυμμετάσχει σε περίπτερο της Περιφέρειας σε
διεθνείς εκθέσεις.
Το κόστος συμμετοχής υπολογίζεται στα 1.900 € (χίλια εννιακόσια ευρώ), χωρίς ΦΠΑ, (ενοικίαση προνομιακού χώρου, κατασκευή περιπτέρου με τον απαραίτητο εξοπλισμό, σήμανση, γραφικά, εκτυπώσεις, λειτουργικές δαπάνες κ.α.) καθώς και 1.149 € (χίλια εκατόν σαράντα εννέα ευρώ), χωρίς ΦΠΑ, για το Μarketing Package της έκθεσης (καταχώρηση στον επίσημο έντυπο κατάλογο και στην εφαρμογή online αναζήτησης, δημιουργία online press compartment, αριθμό δωρεάν αδειών και καρτών εισόδου, ένταξη στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και άλλες ηλεκτρονικές υπηρεσίες)
Οι αιτήσεις συμμετοχής των επιχειρήσεων θα πρέπει να αποστέλλονται συμπληρωμένες στα e-mail: g . This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ή This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ή στο fax 2313330044, όχι αργότερα από την Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2017. Tηλέφωνα επικοινωνίας 2313333050 κα. Καραλή και 2313330428 κ. Γεώργιος Φανέλης

Read more...

«Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου». Εκδήλωση της ΠΚΜ στη Βέροια, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος «Cult Ring»

Στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος  «Πολιτιστικές Διαδρομές ως Επενδύσεις για Ανάπτυξη και Απασχόληση – Cult–RinG», στο οποίο συμμετέχει η ΠΚΜ, μαζί με άλλους έξι  εταίρους από ισάριθμες ευρωπαϊκές χώρες (Lazio Region (Ιταλία), Region Vastra Gotaland (Σουηδία), Podkarpackie Regional Tourism Board (Πολωνία),Intermunicipal Communityof Alto Minho (Πορτογαλία),Pafos Regional Board of Tourism (Κύπρος),European Cultural Tourism Network (ECTN) (Βέλγιο)) θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη  20η Ιουνίου στη Βέροια, στις 10,30 το πρωί, εναρκτήρια συνάντηση της  πολιτιστικής διαδρομής της ΠΜΚ « Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου», στον χώρο του «Παύλειου Πολιτιστικού Κέντρου». Οι ευρωπαίοι εταίροι  στη συνέχεια θα ξεναγηθούν στο Βήμα του Αποστόλου Παύλου και στις Αιγές.

Τι είναι οι Πολιτιστικές Διαδρομές

Οι Πολιτιστικές Διαδρομές χρησιμοποιούνται ως ισχυρά εργαλεία για την προώθηση και διατήρηση των κοινών και διαφορετικών πολιτιστικών ταυτοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  παρέχοντας μια καλύτερη κατανόηση της ιστορίας της Ευρώπης μέσω της διαπεριφερειακής ανταλλαγής ανθρώπων ιδεών και πολιτισμών. Οι πολιτιστικές διαδρομές αποτελούν πηγή καινοτομίας, δημιουργικότητάς, δημιουργίας μικρών επιχειρήσεων και ανάπτυξης πολιτιστικών τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών. Οι ωφελούμενοι του έργου είναι περιφερειακές αρχές που επιδιώκουν να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη των πολιτιστικών διαδρομών , τόσο των ήδη υπαρχόντων όσο και νέων.

Read more...

Διοργάνωση διεθνούς δρόμου Αντοχής από τις Αιγές, στην Σχολή του Αριστοτέλη

Σε προγραμματισμένη υπηρεσιακή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε  την Πέμπτη 15 Ιουνίου, στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας κ. Κώστα Καλαϊτζίδη με τον δήμαρχο Νάουσας κ. Νίκο Κουτσογιάννη, συζητήθηκε η πρόταση  για την ανάδειξη της Π.Ε Ημαθίας ως πολιτιστικού και τουριστικού τόπου αναφοράς, με την διοργάνωση διεθνούς δρόμου αντοχής από τις Αιγές, έως την Σχολή του Αριστοτέλη, στη Μίεζα.

Στο προσεχές διάστημα προγραμματίζεται ευρεία σύσκεψη  με την συμμετοχή των δήμων Βέροιας και Νάουσας, της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ημαθίας και των λοιπών φορέων, η συνδρομή των οποίων κρίνεται  αναγκαία για την ευόδωση του εγχειρήματος.

 

Read more...

Επανεπιβεβαίωσαν το σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ Ημαθίας και Ιλφόβ ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καλαϊτζίδης και ο νομάρχης Μαριάν Πετράκε

Tους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας, οι οποίοι ισχύουν από το 2003, επανεπιβεβαίωσαν με σύμφωνο συνεργασίας που υπέγραψαν, το πρωί της Πέμπτης 25ης Μαΐου, ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ. Κώστας Καλαϊτζίδης, με τον νομάρχη, της νομαρχίας Ιλφόβ Βουκουρεστίου, κ. Μαριάν Πετράκε.
Στη συνάντηση που έγινε στο γραφείο του κ. αντιπεριφερειάρχη παρέστησαν ο πρώην νομάρχης κ. Γιάννης Σπάρτσης, ο οποίος ξεκίνησε την συνεργασία , ο πρώην νομάρχης και τέως 
αντιπεριφερειάρχης κ. Κώστας Καραπαναγιωτίδης, που συνέχισε το σύμφωνο φιλίας με τη νομαρχία του Ίλβοφ στην δική του θητεία, ο βουλευτής του Ιλφόβ  κ. Μιχάι Κουλέαφ, ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Συνεταιρισμών Ημαθίας κ. Χρήστος Γιαννακάκης, η περιφερειακή σύμβουλος κα. Καρατζιούλα και συνεργάτες του κ. Πετράκε και του κ. Καλαϊτζίδη.
Στον χαιρετισμό του ο κ. Καλαϊτζίδης αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς των δυο χωρών, λέγοντας ότι η συνεργασία που ξεκίνησε από τους κ.κ Σπάρτση και Καραπαναγιωτίδη θα συνεχιστεί και θα ενταθεί επί δικής του θητείας.  «Είμαι βέβαιος  ότι  η  συνεργασία Ημαθίας και Ιλφόβ, η οποία ξεκίνησε το 2003 με νομάρχη τον Γιάννη Σπάρτση και συνεχίστηκε και επί νομαρχίας του Κώστα Καραπαναγιωτίδη, όχι μόνο θα συνεχιστεί, αλλά και θα ενταθεί επί ημερών μας, στα πλαίσια των εξαιρετικά καλών και ιστορικά διαχρονικών σχέσεων Ελλάδας και Ρουμανίας ,στο πέρασμα των αιώνων. Και φυσικά στα πλαίσια των κοινών μας στόχων σε οικονομικό, πολιτιστικό, εκπαιδευτικό και κοινωνικό επίπεδο  της μεγάλης Ευρωπαϊκής δημιουργικής οικογένειας, που αποτελεί η Ενωμένη Ευρώπη» είπε μεταξύ άλλων, ο κ. Καλαϊτζίδης
Απαντώντας του ο κ. Πετράκε είπε ότι θα προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια στην προσπάθεια προώθησης  των αγροτικών προϊόντων της Ημαθίας στη Ρουμανία, τονίζοντας τις μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει το Ιλφόβ, στα πλαίσια των ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Ως τον βασικό εξαγωγικό στόχο της χώρας μας, μετά το ρωσικό εμπάργκο, χαρακτήρισε την Ρουμανία ο κ. Γιαννακάκης.
Στους ιστορικούς δεσμούς των δυο χωρών στάθηκε ο κ. Σπάρτσης, χαρακτηρίζοντας την Ημαθία ως τον πιο παραγωγικό τόπο της Ελλάδας.
Την συνέχεια της διοίκησης τόνισε ο κ. Καραπαναγιωτίδης, αναφερόμενος στην αναγκαιότητα συσπείρωσης της Νοτιανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων στην υπεράσπιση των κοινών τους συμφερόντων στην Ε.Ε

Ακολούθησε η υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας μεταξύ των κ.κ Καλαϊτζίδη και Πετράκε  και η ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων. Ο κ. Καλαϊτζίδης δώρισε στον κ. Πετράκε ένα κόσμημα που αναπαριστά ένα κλαδί ελιάς, ως σύμβολο φιλίας και στον βουλευτή κ.  Κουλέαφ, ενώ αναμνηστικά δώρα προσέφεραν στον κ. Πετράκε οι κ.κ Σπάρτσης και Καραπαναγιωτίδης.
Αύριο Παρασκευή το πρωί θα υπάρξει συνάντηση, σε τεχνικό επίπεδο συνεργατών του κ. Πετράκε και διευθυντών της Π.Ε Ημαθίας, στην οποία θα παραστεί και ο κ. Γιαννακάκης και ο κ. Καραγιάννης της ΑΝΗΜΑ,  στα πλαίσια της αναζήτησης κοινών δράσεων των δυο πλευρών, μέσα από τα προγράμματα της Ε.Ε, αλλά και την διεύρυνση των οικονομικών ανταλλαγών, στο πρωτογενή τομέα.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Καλαϊτζίδης συνόδευσε τον κ. Πετράκε και τους συνεργάτες του σε επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή εξαγωγικό τομέα της Ημαθίας.

Χαιρετισμός του αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη στον ομόλογο του νομάρχη Ίλβοφ
Αξιότιμε κύριε νομάρχα,
Κύριε βουλευτά,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μένα, ως αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας, να καλωσορίζω στην περιφερειακή μας ενότητα τον νομάρχη την νομαρχίας του Βουκουρεστίου κύριο Πετράκε και τους συνεργάτες του.
Είμαι βέβαιος αγαπητέ Μαριάν  ότι  η  συνεργασία Ημαθίας και Ίλβοφ, η οποία ξεκίνησε το 2003 με νομάρχη τον Γιάννη Σπάρτση και συνεχίστηκε και επί νομαρχίας του Κώστα Καραπαναγιωτίδη, όχι μόνο θα συνεχιστεί, αλλά και θα ενταθεί επί ημερών μας, στα πλαίσια των εξαιρετικά καλών και ιστορικά διαχρονικών σχέσεων Ελλάδας και Ρουμανίας ,στο πέρασμα των αιώνων.
Και φυσικά στα πλαίσια των κοινών μας στόχων σε οικονομικό, πολιτιστικό, εκπαιδευτικό και κοινωνικό επίπεδο  της μεγάλης Ευρωπαϊκής δημιουργικής οικογένειας, που αποτελεί η Ενωμένη Ευρώπη.
Κύριε νομάρχα,
Ευελπιστώ ότι, η επί διήμερο παραμονή σας στην Ημαθία και η επίσκεψη σας σε μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως είναι οι Αιγές, ο τόπος που γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Μέγιστος της Οικουμένης Αλέξανδρος, αλλά και στην Σχολή του Αριστοτέλη, όπου εκπαιδεύθηκε από τον μεγαλύτερο φιλόσοφο της παγκόσμιας ιστορίας θα σας καταστήσουν πρεσβευτή της ελληνικότητας της Μακεδονίας μας.
Επίσης σε αυτό το διήμερο θα έχετε την δυνατότητα να επισκεφθείτε επιχειρήσεις σημαντικού οικονομικού ενδιαφέροντος, στον πρωτογενή τομέα παραγωγής, όπως είναι η μεταποίηση φρούτων και ξύλου, καθώς και η οινοποιία.
Η δε συνεργασία μας σε τεχνικό επίπεδο στελεχών θα παράσχει μια πρώτη αποτύπωση του τελικού μνημονίου συνεργασίας που θα υπογράψουμε σε εύλογο χρονικό διάστημα η Ημαθία και το Ίλβοφ,  επ΄ωφελεία των πολιτών μας, ενδυναμώνοντας έτσι τους κοινούς μας δεσμούς στο εμπόριο, την τέχνη, τον πολιτισμό.
 Καλώς ήλθατε και καλή διαμονή .

Το υπογραφέν σύμφωνο συνεργασίας.

Σήμερα στη Βέροια, Πέμπτη 25η Μαΐου του 2017, ο Aντιπεριφερειάρχης Ημαθίας  Κώστας Καλαϊτζίδης  και   ο Nομάρχης Ίλφοβ Boυκουρεστίου  Μαριάν Πετράκε  επανεπιβεβαιώσαμε το σύμφωνο  συνεργασίας και αδελφικής φιλίας  των δυο πλευρών, η οποία έχει ξεκινήσει ήδη από το 2003.
Στόχος και μέλημα μας είναι η έναρξη ειλικρινούς και γόνιμου διαλόγου σε ζητήματα που άπτονται των τοπικών μας οικονομιών, της παιδείας, του πολιτισμού, του αθλητισμού, της επιστήμης και της προστασίας του περιβάλλοντος, στα πλαίσια των δυνατοτήτων συνεργασίας μας, ως εταίρων της μεγάλης Ευρωπαϊκής Οικογένειας.
Ζητήματα που αφορούν τεχνικές λεπτομέρειες των προτάσεων που θα αναπτυχθούν μεταξύ των δυο πλευρών θα επιβεβαιωθούν με την υπογραφή ενός πλήρους μνημονίου σε εύλογο χρονικό διάστημα, επ΄ ωφελεία των  πολιτών του Ίλφοβ και της Ημαθίας και φυσικά στα πλαίσια των άριστων και διαχρονικών σχέσεων που διατηρούν η Ελλάδα και η Ρουμανία.


Ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας                                       Ο Νομάρχης Ιλφοβ

                                                                                                    Μαριάν Πετράκε
Κωνσταντίνος Καλαϊτζίδης

Read more...

Μεταφορά της συνεδρίασης του ΣΟΠΠ Π.Ε Ημαθίας, λόγω των πανελλήνιων απεργιακών κινητοποιήσεων

 Λόγω των πανελλήνιων εργατικών κινητοποιήσεων, η συνεδρίαση του  Συντονιστικού Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε Ημαθίας , η οποία είχε προγραμματιστεί για τις  10 το πρωί της Τετάρτης 17 Μαΐου,  στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Βεροίας, μεταφέρεται την Πέμπτη 18 Μαΐου, στις 10 το πρωί στον ίδιο χώρο.

 

 

Read more...

Στη Νάουσα οι κεντρικές εκδηλώσεις μνήμης για την Ποντιακή Γενοκτονία από την Π.Ε Ημαθίας

Στη Νάουσα θα πραγματοποιηθούν οι φετινές εκδηλώσεις μνήμης της Π.Ε Ημαθίας για την  επέτειο μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας. Το πρόγραμμα των κεντρικών εκδηλώσεων μνήμης, αλλά και οι παράλληλες εκδηλώσεις της τοπικής Ευξείνου Λέσχης έχει ως εξής:

Κυριακή 21-05-2017: Θεία Λειτουργία τον Καθεδρικό Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ναούσης.

 

Ώρα 10.30: Τέλεση Μνημοσύνου με τη χοροστασία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος.

Ομιλία μέσα στον Ιερό Ναό από τον κ. Απόστολο Αποστόλου – δικηγόρο,  τέως πρόεδρο δημοτικού  συμβουλίου  Νάουσας.

 

Ώρα 11.15: Πορεία προς το μνημείο Γενοκτονίας των Ποντίων στην κεντρική πύλη του πάρκου της Νάουσας, επιμνημόσυνη δέηση, χαιρετισμός του προέδρου της ΕΛΠΝ κ. Φανιάδη και κατάθεση στεφάνων. Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των θυμάτων της Ποντιακής Γενοκτονίας και ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου.

 

Ώρα 11.45: Δεξίωση της ΕΛΠΝ στην Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Νάουσας .Βράβευση δρομέων λαμπαδηδρομίας και δρόμου ζωής και παραδοσιακά μοιρολόγια υπό τους ήχους της ποντιακής λύρας.

Στo πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, η Εύξεινος Λέσχη Νάουσας θα πραγματοποιήσει τις παρακάτω εκδηλώσεις:

 

               

            Σάββατο 20-05-2017

 

20.30: Στο Αμφιθέατρο Γιαννακοχωρίου θα δοθεί θεατρική παράσταση με τίτλο  «Το Σύνδρομο του Επιζήσαντα»  από τη Θεατρική Ομάδα «Κολχίς». Πρόκειται για μια σπονδυλωτή ροή αφηγήσεων και ερμηνειών στο μαύρο φόντο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, της Μικρασίας, της Αρμενίας και της  Ασσυρίας, σε τρεις χρόνους. Στο χρόνο της αθωότητας, στο χρόνο της απώλειας, στο σήμερα. Κείμενα, μουσικά χρώματα και μυρωδιές Πόντου, Μικρασίας,  Αρμενίας, Ασσυρίας. Αληθινές μαρτυρίες ανθρώπων που επέζησαν από την  κόλαση. Προχώρησαν, έδωσαν ζωή φορώντας τη μνήμη, μετατρέποντας την απώλεια σε δύναμη! Σε περίπτωση βροχής, η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «ΕΡΙΑ» στη Νάουσα. Είσοδος Ελεύθερη.

 

                Κυριακή 21-05-2017

 

-Δρόμος Ζωής/ Μεσόβουνο – Νάουσα

«Δρόμος Ζωής», από το μαρτυρικό Μεσόβουνο έως την Ηρωική Νάουσα. Μία  «ένωση» των μνημείων, που τιμούν τα θύματα ανά τους αιώνες. Μεσόβουνο,  Πύργοι, Νάουσα, Πόντος.

  -Λαμπαδηδρομία

Ένωση των μνημείων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, ολόκληρης της Ημαθίας, από ομάδα δρομέων.

 

               

 

 

                Σημειώνεται ότι, αντί στεφάνων, δίδεται η δυνατότητα ενίσχυσης του ειδικού λογαριασμού για την προώθηση της Αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

                Αρ. Ειδικού Λογαριασμού: GR 02 0110 3250 0000 480524 09

 

                                                      Ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας

 

                                                             Κώστας Καλαϊτζίδης

 

Read more...

Συνεδριάζει την Τετάρτη 17 Μαΐου το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε Ημαθίας

Sτις 10 το πρωί της Τετάρτης 17 Μαΐου, συνεδριάζει, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Βεροίας, το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε Ημαθίας.

Στην συνεδρίαση έχουν κληθεί οι, κατά το νόμο, αρμόδιοι φορείς. Κατά τη διάρκεια της θα συζητηθούν θέματα προστασίας των δασών και της υπαίθρου από πυρκαγιές κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο, ενώ θα πραγματοποιηθεί και ο απολογισμός δράσεων της περσινής χρονιάς για το ίδιο θέμα.

 

Read more...

Επίσκεψη του γενικού πρόξενου του Ουζμπεκιστάν Ολίμ Κασίμοφ στον αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Kώστα Καλαϊτζίδη

Τον αντιπεριφερειάρχη  Ημαθίας κ. Κώστα Καλαϊτζίδη επισκέφθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 5ης Μαΐου  ο γενικός πρόξενος της Δημοκρατίας του Ουζμπεκιστάν κ. Ολίμ Κασίμοφ.

Στην προσφώνηση του ο κ. αντιπεριφερειάρχης τόνισε  τους ιστορικούς πολιτιστικούς  δεσμούς της Ελλάδας και του Ουζμπεκιστάν, με επίκεντρο τον Μέγα Αλέξανδρο, ο οποίος στην εκστρατεία του προς την Άπω Ανατολή βρέθηκε στην αρχαία Σογδιανή (σημερινό Ουζμπεκιστάν) νυμφευόμενος την Ρωξάνη, με την οποία γέννησε τον Αλέξανδρο τον Δ΄, τα οστά του οποίου ανακαλύφθηκαν  στους βασιλικούς τάφους των Αιγών.

Ο κ. Καλαϊτζίδης στάθηκε επίσης στην φιλοξενία που παρείχε το Ουζμπεκιστάν στην  ελληνική προσφυγική κοινότητα που δημιουργήθηκε στην πρωτεύουσα  Τασκένδη, μετά το τέλος του ελληνικού εμφυλίου πολέμου και αριθμούσε 50.000 μέλη, πριν τον επαναπατρισμό τους στην χώρα μας.

Η συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν η περιφερειακή σύμβουλος κ. Καρατζιούλα και οι κ.κ Ανδρεάδης και Γιανναβαρτζής, συνεχίστηκε με  τις δυνατότητες συνεργασίας σε οικονομικό επίπεδο, με τον κ. Κασίμοφ να τονίζει ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από την χώρα του για τεχνογνωσία των ελληνικών επιχειρήσεων σε διάφορους παραγωγικούς τομείς και ειδικά στον πρωτογενή.

Η επίσκεψη συνεχίστηκε με την ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων, με τον κ. αντιπεριφερειάρχη να δωρίζει στον κ. γενικό πρόξενο το βιβλίο της ιστορίας των Αιγών και την σάρισα με την μακεδονική ασπίδα, ενώ ο κ. Κασίμοφ ανταπέδωσε με ένα χειροποίητο έργο τέχνης της πατρίδας του.

 Μετά τη συνάντηση ακολούθησε συνέντευξη τύπου από τον κ. Καλαϊτζίδη και τον κ. Κασίμοφ, ο οποίος παρουσίασε τα επενδυτικά πλεονεκτήματα της χώρας του.

 

Ακολουθεί η προσφώνηση του κ. Καλαϊτζίδη, προς τον κ. Κασίμοφ.

 

Αξιότιμε κύριε γενικέ πρόξενε της φίλης χώρας του Ουζμπεκιστάν στην Ελλάδα, Ολίμ Κασίμοβ και εκλεκτοί συνεργάτες του.

Είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα να σας υποδέχομαι στην Περιφερειακή Ενότητα της Ημαθίας, στην γη όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Μέγιστος των Ελλήνων και  της Οικουμένης  Αλέξανδρος.

Η πολιτιστική εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά και ο γάμος του με την πανέμορφη Ρωξάνη στην γη της Σογδιανής, το σημερινό Ουζμπεκιστάν, όπως και οι γάμοι χιλιάδων Μακεδόνων στην χώρα σας, αναδεικνύουν την κοινή παράδοση και ιστορία των δυο χωρών μας.

 Σήμερα βρίσκεστε λίγα χιλιόμετρα από τις Αιγές, την πρωτεύουσα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπου βρίσκονται οι βασιλικοί τάφοι του πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου Φιλίππου του Δευτέρου, καθώς και ο περίφημος τάφος του Πρίγκιπα, ενός εφήβου 13 χρονών, που είναι του γιου του Μεγάλου Αλεξάνδρου και της Ρωξάνης, Αλεξάνδρου του Τετάρτου.

Κύριε πρόξενε, αγαπητέ  Ολίμ,

Είναι ιδιαίτερα σημαντική η οικουμενική διάσταση του Αλεξάνδρου, αφού μετέφερε σε όλο τότε τον γνωστό κόσμο και στις πόλεις που ίδρυσε ,την ελληνική παιδεία που διδάχτηκε από τον φιλόσοφο της Οικουμένης Αριστοτέλη, στην περίφημη Σχολή του κοντά στην αρχαία Μίεζα, τη σημερινή Νάουσας.

Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω την φιλοξενία που δέχτηκαν στην Τασκένδη και σε άλλες  πόλεις της πατρίδας σας, δικοί μας άνθρωποι, μετά τον σκληρό ελληνικό εμφύλιο πόλεμο.

Κύριε πρόξενε,

Ευελπιστώ ότι η σημερινή σας επίσκεψη θα γίνει η απαρχή για περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων της Ημαθίας με την φίλη χώρας σας και πέραν του πολιτιστικού τομέα.

Ειδικά δε στον πρωτογενή τομέα η Ημαθία είναι η πρωτεύουσα της Ελλάδας στην εξαγωγή αγροτικών προϊόντων, με κυρίαρχα τα ροδάκινα και το κρασί.

Εκτιμώ ότι οι συναντήσεις που θα έχετε σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο με τοπικούς επιχειρηματίες θα είναι ιδιαίτερα επωφελείς και για τις δυο πλευρές.

Καλώς  ήλθατε

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed