Menu
A+ A A-

O Χαιρετισμός αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη στην εκδήλωση για τους Αριστοτέλη και Μέγα Αλέξανδρο στις Αιγές, το απόγευμα της 25ης Οκτωβρίου Featured

Αριστοτέλης, Αλέξανδρος Μέγας Διδάσκαλος - Άριστος Μαθητής.  Αποτελεί εξαιρετική τιμή για την Ημαθία, Πανοσιολογιότατε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της τοπικής αυτοδιοίκησης, κυρίες και κύριοι σύνεδροι, να διοργανώνει, την δεύτερη, μέσα σε λίγες μέρες εκδήλωση, που έχει στο κέντρο της τα δυο μεγαλύτερα όντα της προχριστιανικής ανθρωπότητας, τα οποία συναντήθηκαν σε τούτα εδώ τα μέρη, για να μεταλαμπαδεύσουν στα πέρατα της Οικουμένης τον ελληνικό πολιτισμό.

Έναν πολιτισμό που φυσικά τελειοποίησε ο Μέγιστος της Οικουμένης Αλέξανδρος, με την μεγαλοψυχία του προς τους  λαούς της Ανατολής, ενώνοντας τα γονίδια των Μακεδόνων συμπολεμιστών τους με αυτά των γυναικών της Περσίας, του Αφγανιστάν, της Ινδίας, δημιουργώντας έτσι τις επόμενες γενιές που τον λάτρεψαν ως Θεό και δεν τον μίσησαν ως κατακτητή, για αυτό άλλωστε και το όνομα του παραμένει στο ύψος της πολυπολιτισμικής οικουμένης που δημιούργησε, 2.300 χρόνια από τον θάνατο του.

Η Μακεδονία, η Ελλάδα του Αλεξάνδρου, κυρίες και κύριοι, μιλά σήμερα σε όλη την Ασία και την Αφρική. Εξαιρετική η παρουσίαση της αγαπητής μας Εφόρου Αρχαιοτήτων Ημαθίας κας. Αγγελικής Κοτταρίδη την περασμένη Δευτέρα στη Νάουσα, όπου για πρώτη φορά παρουσίασε σημαντικά στοιχεία για το Γυμνάσιο της Μίεζας, όπου εκπαιδεύτηκε σε όλες τις βαθμίδες, από την γεωμετρία και την φιλοσοφία, μέχρι την γυμναστική και τις πολεμικές τέχνες, ο Αλέξανδρος, με τους συμμαθητές του.

Η Ημαθία όντως έχει ασύμμετρη πολιτιστική και αρχαιολογική σημασία από πολλές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας. Και είναι η στιγμή που η κεντρική κυβέρνηση πρέπει να βοηθήσει με πόρους την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε να ξεκινήσει η ανασκαφική προσπάθεια του Γυμνασίου της Μίεζας, αλλά και ολόκληρης της μακεδονικής πόλης, στα ανατολικά της Νάουσας, που βοά και αυτή, όπως όλες οι άλλες  βασιλικές πόλεις, της Μίεζας, της Πέλλας και του Δίου, Ελλάδα και μόνο Ελλάδα.

Κυρίες και κύριοι,

Βρισκόμαστε σήμερα λίγες εκατοντάδες μέτρα από την βασιλική νεκρόπολη των Αιγών. Λίγες εκατοντάδες μέτρα από το ανάκτορο του Βασιλέως Φιλίππου του Δευτέρου, το οποίο υπήρξε αρχιτεκτονικό πρότυπο των δυτικών ανακτόρων της μεταμεσαιωνικής εποχής.

Βρισκόμαστε επίσης στην καρδιά του πολυκεντρικού μουσείου των Αιγών, το οποίο σε λίγους μήνες θα είναι έτοιμο να αποδοθεί στο παγκόσμιο ποιοτικό κοινό επισκεπτών με παιδεία και ικανό οικονομικό υπόβαθρο.

Η Ημαθία εκτοξεύεται στην κορυφή του παγκόσμιου πολιτιστικού χάρτη.  Η πορεία του Αλεξάνδρου από τις Αιγές στην Οικουμένη, την οποία αποτυπώνει αριστουργηματικά η διαδικτυακή προσπάθεια της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, είναι  η απάντηση στους ανιστόρητους γενίτσαρους των βορείων συνόρων μας.

Σημαντικές οι σημερινές εισηγήσεις από την κα. Κοτταρίδη, τον κ. Μάντσιο και τον κ.Μελίκη. Είμαι σίγουρος ότι ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ο αγαπητός θεματικός αντιπεριφερειάρχης πολιτισμού Αλέξανδρος Θάνος και όλο το περιφερειακό συμβούλιο θα συνεχίσουν να στηρίζουν τούτη την υπέροχη αναδρομή στο ένδοξο παρελθόν της Ερατεινής Ημαθίας.

Το ίδιο θέλω να ευχηθώ και για τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης, που οφείλουν να αναζητήσουν την πραγματικότητα  και όχι πολυδάπανα μυθεύματα, πού μπορεί να εξάπτουν μεν την παραφιλολογία, αλλά όχι την ουσία της Μακεδονικής Ιστορίας. Η οποία χτυπά εδώ στις Αιγές, την Ημαθία, την Μίεζα.

 

Καλή επιτυχία στις εργασίες σας.

back to top